Arbejdspakken Birdwatching, © Foto Oliver Franke/www.nordseetourismus.de© Foto Oliver Franke/www.nordseetourismus.de

Arbejdspakken Birdwatching

Vadehavets globale betydning for fuglelivet er enorm, og det er en af grundene til, at området beskyttes som nationalpark og er udpeget til UNESCO-Verdensarv. Det er fascinerende at iagttage fuglene og fugleflokkene i fri flugt, og både hos de besøgende og hos de lokale beboere kan det fremme miljøbevidstheden, accepten af og forståelsen for naturbeskyttelse samt begejstring for naturen. Imidlertid er fuglekiggeri ikke uden videre begribeligt for enhver, og derfor bør nationalparkgæster ubetinget deltage i ornitologiske guideture. Kun når det tekniske udstyr, arts- og stedkendskabet, de didaktiske færdigheder og det personlige engagement er til stede, vil gæsterne blive begejstret over den oplevelse det er at deltage i en guidet fuglekiggetur. De gælder navnlig de turdeltagere, der kun har beskeden eller ingen erfaring med fuglekiggeri. At efterspørgslen er til stede, viste en gæsteundersøgelse i Nationalpark Schleswig-Holsteinisches Wattenmeer (Interreg 4B-Projekt PROWAD, 2013): 79% af de adspurgte ønsker i ferien at opleve noget særligt om naturen på deres feriested, og 24% har en særlig interesse for guidede ornitologiske ture.

Hidtil har der været for få uddannede personer i projektområdet, der var i stand til at gennemføre guidede ornitologiske ture. Derfor skal der nu uddannes ornitologiske guider gennem et nytænkt uddannelsesforløb. Når uddannelsen er tilendebragt, skal disse guider have ornitologisk indsigt og kendskab til Vadehavet, og de skal have erhvervet såvel didaktiske færdigheder i henseende til fuglekiggeri som kommunikative og sociale kompetencer. Kurset skal forberede dem til og opmuntre dem til at udbyde nye fuglekiggeture. Det kan forventes, at det turistmæssige udbud af guidede fugleturstilbud vil stige efter uddannelsesforløbets afslutning. Desuden skal informationen om de bestående tilbud som f.eks. ”Westküstenvogelkiek” og ”Ringelganstage” øges, og disse tilbud skal markedsføres bedre, bl.a. via klassiske reklametiltag (annoncer, flyer, hjemmeside), ligesom integrationen i turistmæssige pakkearrangementer skal øges. Hidtil har der kun været få fuglekiggetilbud i det dansk-tyske grænseområde, der indeholder flere elementer (f.eks. guidet fuglekiggetur + besøg på et vadehavs-informationscentrum + restaurantbesøg + evt. overnatning) og er tilgængelige for besøgende på begge sider af grænsen.

Endvidere skal der udvikles understøttende materiale til fuglekiggere, der kan være til hjælp for både gæster og guider.

I Interreg 5a-projektet NAKUWA er Nationalparkforvaltningen ansvarlig for arbejdspakken ”Fuglekiggeri”.

Mere om Nationalparken

NAKUWA fuglekikker endelige resultater

Det dansk-tyske NAKUWA-projekt slutter den 30. juni 2020, og Nationalparkadministrationen har frigivet yderligere tre færdige produkter til små og store fuglevifter.

Bild AP BW Final Results DK, © Jan Sohler / NAKUWA (baggrundsbillede)© Jan Sohler / NAKUWA (baggrundsbillede)Find ud af mere om resultaterne

Resultater af NAKUWA fugletitting Artikel DK

Fugleture i Vadehavets nationalpark

Den tysk-danske brochure "På fuglekig i Nationalpark Vadehavet" med et supplerende oversigtskort afslører de bedste fuglebesøgspladser og fugleguider i grænseregionen.

Picture NAKUWA Birdwatching Broschure og Kort , © Gary Asmussen | NTS© Gary Asmussen | NTSFind ud af mere om brochuren og kortet

Fugleture i Vadehavets nationalpark

 

 

Gratis uddannelse til fugleguide i Vadehavet

Fra september 2018 til august 2019 blev der i rammerne af NAKUWA projektet uddannet fugleguider til den dansk-nordfrisiske del af Vadehavet. Al information (kursusbeskrivelse, kursusdage, tilmelding og kontakt) kan findes i denne pdf: Download

En oversigt over birdwatching tours findes på følgende websted:

www.nationalpark-wattenmeer.de


Adfærdskodeks for fuglekikkeri i Vadehavet

I NAKUWA-projektet blev der udviklet en adfærdskodeks for fuglekikkeri i Vadehavet National Park, som beskriver en naturvenlig og bæredygtig adfærd i fuglekikkeri. Codex er tilgængelig på tre sprog - tysk, dansk og engelsk - og kan downloades som pdf:

Dansk | Deutsch | English